Przeważnie zostaje troche chleba z którym nie za bardzo wiadomo co zrobić. Ja z premedytacją kupiłam teraz wiecej chleba, aby byl na obiad.
A jak zrobić takie kotlety? Bardzo prosto :)
Składniki:
pół chleba
2 jajka
1 cebula
przyprawy wedle uznania
1. Pokroić pół chleba
2. Skórki oddzielić od środka, rozdrobnić i zalać goracym mlekiem, około 1 szkl
3. Srodek chleba pokruszyć, a w tym czasie podsmażyć cebulkę
4. Namoczone skórki przemieszać. Powstanie papka.
5. Dodać cebulkę, przyprawy, jajka. Wszystko dokładnie wymieszać i stopniowo dodawać pokruszony środek chleba.
6. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Aby się nie przyklejały do rąk, zwilżać co jakiś czas ręce wodą.
7. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Smacznego !!!! :)
Bartuś czekał na obiadek, ale sen go dopadł...
mniam, ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedzialam,ze taka potrawa istnieje:) Dziekuje za udzial w moim Candy ,bede tu czestym gosciem:)
OdpowiedzUsuńSłodkie Chłopaczki.
OdpowiedzUsuńKotleciki zamiast frytek? Fajny przepis.
Pozdrawiam:)