Obserwatorzy

wtorek, 10 listopada 2009

2. likier jajeczny

W niedzielę mój małż wpadł na pomysł, aby zrobić likier jajeczny.
Oto przepis wygrzebany spośród gąszczu innych przepisów:

Składniki:
4 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 szklanka wódki

Wykonanie:
żółtka, cukier waniliowy i cukier puder zmiksować na puszystą masę
nie przerywając miksowania dolać mleko, a następnie alkohol
przelać do butelki
odstawić do lodówki, aby się schłodziło

Na początku myślałam, że nie wyszło, bo było - według mnie - za rzadkie.
Wczoraj była degustacja. Jak likier schłodził się w lodówce to i zgęstniał.
Wyszło pyyychaaaa :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz